Çalışmaya odaklandığımız 3 temel konumuz var:
- Alternatif Öğrenme Yöntemleri
- Eşit Adil Katılım
- Doğaya Uyumlu Yaşam
1- Alternatif Öğrenme Yöntemleri
Merak etmekle başlar herşey. Merak, soruları doğurur: Neden Dünya var? Neden kuşlar uçarlar? Arılar nasıl bal yapar?… Bir çocuk günde yüzlerce şeyi merak eder ve sorular sorar. Peki yaş ilerledikçe, sorular azalmaya başlar mı? Azalırsa, neden azalır?
Merak ve öğrenmek birbirleriyle yakından bağlantılı. İnsan merak ettiği şeye ilgi duyar ve öğrenir. Dernek meraklı herkese kapılarını açar.
- Yaşama dair her konuda okul-dışı ve alternatif eğitim çalışmaları yapar;
- Yaşam boyu, katılımcı dostu, doğaya uyumlu öğrenmeyi destekler;
- Öğrenmeyi oyunlaştırır;
- Başta çocukların ve gençlerin kendi potansiyellerini keşfetmesini, yaratıcılık, merak ve üretkenliklerinin açığa çıkmasını, duygu dağarcıklarının gelişmesini, bireysel ilgi ve ihtiyaçları ile bağ kurabilmelerine alan açmayı, sosyal, bilişsel, duygusal, dilsel ve ruhsal gelişimlerini destekler
2- Eşit Adil Katılım
- Karar Alma Mekanizmalarına Katılım
Dernek, başta gençlerin, çocukların ve kırılgan grupların katılımlarını her düzeyde artırmak ve yaşam pratiklerini değiştirmek için harekete geçer. Bu pratikleri ve karar alma süreçlerine katılımlarını yerel/ulusal/uluslararası mecralarda artırmaya öncelik verir.
Sürdürülebilir bir dünya için çocukların ve gençlerin katkısı önemlidir. Bu bağlamda dernek, dünyayı sürdürülebilir kılmak için çocukların ve gençlerin potansiyelini değerlendirmek hem de bu değişim sürecinde desteklenmeleri adına modeller, teknikler ve kaynaklar araştırır ve geliştirir, yeni modeller oluşturur.
- Ev içi ve Öğrenme Ortamlarında Çocuk katılımı (Bakım Verenler ve Ebeveynler için)
Dernek, özellikle çocukların evde demokratik karar alma süreçlerine dahil edilmesi için bakım verenler ve ebeveynlerle çalışır. Herkesin güvenli bir şekilde kendini ifade edebilmesi; ifade edilenlerin etkilerini görebilmesi; evde sorumlulukları paylaşabilmeyi amaçlar.
3- Doğaya Uyumlu Yaşam
- Sürdürülebilirlik
Dernek, doğa ve insan arasında barış dolu bir ilişkiyi yeniden kurabilmek için sürdürülebilir yaşam pratikleri geliştirtirmek, tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmek, onarmak, sadeleşmek, atıklarımızın sorumluluğunu almak için çalışmalar yapar.
- Doğaya Uyumlu Öğrenme Ortamları Tasarlamak
Dernek, dönüşüme ve değişime olan ihtiyaç sebebiyle, doğayla uyumlu öğrenme ortamlarının ve oyun alanlarının artmasına/yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı amaçlar. Mevcut yapı ve yerleşim düzenlerinin iyileştirilmesi ya da sıfırdan tasarlanarak öğrenme ve gelişimi desteklemesine odaklanır.
- Doğa’da Aktiviteler
Her mevsimde, hava koşullarına bağlı olmadan açık alanda vakit geçirmek bir alışkanlık meselesi. Araştırmalar da gösteriyor ki, doğada vakit geçirmek neşe ve ilham vericidir. Aynı zamanda şefkat geliştirmemize katkı sunar, duyularımızı canlandırır, hayal gücümüzü harekete geçirir. Yalıtılmışlık, sıkışmışlık, depresyon gibi hisleri sağaltmakta doğal bir ilaç gibi kucağını bize açar. Üstelik bunun için hiçbir bedel ödememiz gerekmez. Adeta bir terapidir. Doğada vakit geçirmek stresi ve dikkat eksikliği azaltır. Bu sebeple dernek, ekolojik yaşam bilincini ve duyarlılığını tanıtmayı, yaygınlaştırmayı amaçlayan birtakım doğa etkinlikleri organize eder.