- Yaşama dair her konuda formal ve alternatif eğitimi ve yaşam boyu, katılımcıl-barışıl, doğayla uyumlu öğrenmeyi desteklemek amacıyla eğitimler tasarlıyoruz.
- Gençlerin ve çocukların karar ver mekanizmalarına katılımlarını artırmak için modeller, teknikler ve kaynaklar araştırıyor, geliştiriyor ve yayınlar çıkarıyoruz.
YAYINLARIMIZ
Yerel Yönetimler için Gençlik Göstergeleri (2023)
Kentsel Haklar Sivil İz-düşüm Raporu 2022
Kentime Değer Projesi – Öneri Belgesi (Yerel yönetimler, Gençlik Örgütleri ve Gençler için) 2022
GELİŞTİRDİĞİMİZ MODELLER
Kentime Değer: Gençlerin yaşadıkları kentteki ihtiyaç ve sorunları “kent hakkı bağlamında” yerel yönetim çalışanları ile paylaşılmasına alan açan; yenilikçi ve kapsayıcı bir araç olan sivil izleme uygulamalarına dayanan hak temelli bir gençlik çalışması ve katılım modelidir.
PODCAST YAYINLARI
Çalışmaya Odaklandığımız 3 Temel Konumuz var:
- Katılım
- Alternatif (Katılımcı) Öğrenme (Eğitim)
- Ekoloji
1. Katılım
- Karar Alma Mekanizmalarına Katılım
Günümüzde, temsili demokrasilerin kısıtlılığı, farklı grupların ihtiyaçlarını dillendirmede, görünür kılmada ve hayata geçirmede yetersiz kalmalarıdır. Bireylerin kendi ihtiyaç ve sorunlarını güvenli bir şekilde kendini ifade edebilmesi için yenilikçi araçlara ihtiyacımız var.
Dernek olarak başta gençlerin, çocukların ve kırılgan grupların katılımlarını her düzeyde artırmak ve yaşam pratiklerini değiştirmek için harekete geçiyoruz. Sürdürülebilir bir dünya için çocukların ve gençlerin katkısı önemlidir. Bu sebeple gençlerin karar verme mekanizmalarına erişebilmesi, seslerini duyarabilmesi ve değişim yaratmak için aktif olabilmeleri için modeller, teknikler ve kaynaklar araştırıyor ve geliştiriyor ve yeni modeller oluşturuyoruz.
- Topluluklarda/Örgüt içi Karar Alma Süreçlerinde Katılımcılığın Artırılması
İçermeci ve çoğulcu karar alma süreçlerini yaşam pratiği haline getirebilmek için kendi bulunduğumuz toplulukları de dönüştürmemiz gerektiğine inanıyoruz. Böylelikte toplumsal değişimin de gerçekleşmesi daha mümkün olabilir. Kurduğumuz ilişiki pratiklerini dönüştürerek örgüt kültürünün eşitlikçi olabilmesi için yapabileceğimiz bir çok şey var. Bu inanışla, örgüt içi karar alma süreçlerinde katılımcılığın artması için eğitimler tasarlıyor, programlar geliştiriyoruz.
- Sosyokrasi
- Derin Demokrasi
- Şiddetsiz İletişim metodlarından faydalanıyoruz.
2- Alternatif (Katılımcı) Öğrenme (Eğitim)
Merak etmekle başlar herşey. Merak, soruları doğurur: Neden Dünya var? Neden kuşlar uçarlar? Arılar nasıl bal yapar?… Bir çocuk günde yüzlerce şeyi merak eder ve sorular sorar. Peki yaş ilerledikçe, sorular azalmaya başlar mı? Azalırsa, neden azalır?
Merak ve öğrenmek birbirleriyle yakından bağlantılı. İnsan merak ettiği şeye ilgi duyar ve öğrenir. Dernek meraklı herkese kapılarını açar.
- Yaşama dair her konuda okul-dışı ve alternatif eğitim çalışmaları yapıyoruz;
- Yaşam boyu, katılımcı dostu, doğaya uyumlu öğrenmeyi destekliyoruz;
- Öğrenmeyi oyunlaştırıyoruz;
- Başta çocukların ve gençlerin kendi potansiyellerini keşfetmesini, yaratıcılık, merak ve üretkenliklerinin açığa çıkmasını, duygu dağarcıklarının gelişmesini, bireysel ilgi ve ihtiyaçları ile bağ kurabilmelerine alan açmayı, sosyal, bilişsel, duygusal, dilsel ve ruhsal gelişimlerini destekliyoruz.
3- Ekoloji
- Ekolojik Okuryazarlık ve Sürdürülebilirlik Eğitimleri
Doğa ve insan arasında barış dolu bir ilişkiyi yeniden kurabilmek için sürdürülebilir yaşam pratikleri geliştirtirmek, tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmek, onarmak, sadeleşmek, atıklarımızın sorumluluğunu almak için çalışmalar yapıyoruz.
Gençlerin ve çocukların gezegenimizin insan faaliyetleri sebebiyle karşılaştıkları sorunları ve nedenleri kavramalarını ve doğa dostu yaşam pratikleri edinmeleri amacıyla formal olmayan metotlarla tasarlanmış eğitimler tasarlıyor ve uyguluyoruz.
- Doğaya Uyumlu Öğrenme Ortamları Tasarlamak
Dönüşüme ve değişime olan ihtiyaç sebebiyle, doğayla uyumlu öğrenme ortamlarının ve oyun alanlarının artmasına/yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Mevcut yapı ve yerleşim düzenlerinin iyileştirilmesi ya da sıfırdan tasarlanarak öğrenme ve gelişimi desteklemesine odaklanıyoruz.
- Doğa’da Aktiviteler
Her mevsimde, hava koşullarına bağlı olmadan açık alanda vakit geçirmek bir alışkanlık meselesi. Araştırmalar da gösteriyor ki, doğada vakit geçirmek neşe ve ilham vericidir. Aynı zamanda şefkat geliştirmemize katkı sunar, duyularımızı canlandırır, hayal gücümüzü harekete geçirir. Yalıtılmışlık, sıkışmışlık, depresyon gibi hisleri sağaltmakta doğal bir ilaç gibi kucağını bize açar. Üstelik bunun için hiçbir bedel ödememiz gerekmez. Adeta bir terapidir. Doğada vakit geçirmek stresi ve dikkat eksikliği azaltır. Bu sebeple dernek olarak ekolojik yaşam bilincini ve duyarlılığını tanıtmayı, yaygınlaştırmayı amaçlayan birtakım doğa etkinlikleri organize ediyoruz.