Gençlik Çalışması ve Sivil İzleme
Sivil izleme, mevcut bir durum ve/veya hizmetin kalitesini ölçmek, hak ihlallerini tespit etmek için ana paydaşların aktif katılımını sağlamaya yönelik, doğrudan siviller (yararlanırlar) tarafından gerçekleştirilen eylemlerdir.
İzleme hem raporlama hem de savunuculuk süreçlerinin ilk adımıdır.
İzleme sürecinde mevcut politikalar, uygulamalar ve/ya kanunlar göz önüne alınmalıdır.
Neden Sivil İzleme Yapılır?
Temsili demokrasilerin kısıtlılığı, çoğunluğu temsilen seçilen vekillerin farklı grupların ihtiyaçlarını dillendirmede ve görünür kılmada yetersiz kalmalarıdır. Hatta bu vekiller çoğunlukla seçildiği çoğunluğun taleplerini de dile getirmekte yetersiz kalabilmektedir. Daha da kötüsü, yurttaşları temsil için seçilen bu vekiller, karar verme ve politika üretme süreçlerinde yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamayan kararlar verebilir ve yurttaşların taleplerini duymayabilir*
Bu durumda ihtiyaç ve taleplerini iletmek ve karar verme mekanizmalarını etkilemek için yurttaşlar örgütlenirler. Genellikle sivil toplum örgütleri aracılığıyla örgütlenen yurttaşlar, taleplerini dile getirmek ve görünür kılmak için kampanyadan raporlamaya kadar farklı metotlar izleyebilirler.
Sivil izleme bu metotlardan biridir. Farklı ihtiyaç ve talepleri, farklı perspektiflerden ilgili durumu açıklamak ve görünmez olan konuları ortaya çıkarmak ve hak savunuculuğu yapmak için sivil izleme yapılır.
İnsan Hak ve Özgürlüklerin tam ve eşit fırsatlarla yararlanabilmesi için izleme önemlidir ve savunuculuk faaliyetleri için ilk adımdır.
*https://www.tog.org.tr/wp-content/uploads/2018/12/Adrese-Büyüteç-–-Gençlik-Alanı-Sivil-İzleme-Raporu.pdf
Sivil izleme metodunu, gençlerin aktif vatandaşlık becerilerini artıracak, yerel yönetimlerle ilişkilerini güçlendirecek bir yöntem olarak kullanılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple bu sene başlattığımız Kentime Değer Projesi, gençlik çalışması için önemli bir adım.
Kentime Değer Projesi, Dört Mevsim Derneği’nin yürütücülüğünde ve Çiğli Belediyesi AB Ofisi (@ciglibelediyesi), Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (@ebbgenclik) Sürdürülebilir Kentler Gelişim Ağı (@izmirskga) İzmir Kurulu ve Toy Gençlik Derneği’nin (@toygenclik) ortaklığında, Sabancı Vakfı Hibe Programları (@sabancivakfi) desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
#gençlikhakkı #gençlikçalışması #kenthakkı #onlinokul #kenthakkıokulu #sivilizleme #aktifkatılım #yerelkatılım #kentimedeğer